Van Pommeren - Melkschuimen met een handmatige machine
Melkschuimen met een handmatige machine
Heel veel mensen hebben moeite met goed melkschuimen. Begrijpelijk want het vergt flink wat oefening, daarom hier wat u nodig heeft om een goed begin te maken:
Heel veel mensen hebben moeite met goed melkschuimen. Begrijpelijk want het vergt flink wat oefening, daarom hier wat u nodig heeft om een goed begin te maken:
• Melkthermometer om de temperatuur te checken.
• Melkkan van ± 50 CL, hiermee kunt u vaak het makkelijkst leren omdat het niet te snel gaat.
( Wij raden een kan aan met een schenktuit, lang en diep werkt het best.)
• Melk, vooral volle melk!
Melkschuim stappen
Stap 1: Kan vullen voor ±35% / 40% met koude melk.
Melkschuim stappen
Stap 1: Kan vullen voor ±35% / 40% met koude melk.
Stap 2: Machine ontluchten, ± 3/5 seconden.
Stap 3: Schuimpijp met ± 1 CM in de melk houden en de kraan opendraaien.
Stap 4: Laat de melk lichtjes omhoog komen door alleen de kan iets naar beneden te bewegen. (Niet wild gaan bewegen! Nergens voor nodig). Zorg dat er niet teveel grote bellen komen, gebeurt dit wel, dan gaat u te snel. Creëer schuim tot u rond de 40˚ Celsius uit komt.
Stap 5: Als u bij de 40˚C zit houdt u de stoomtip wat lager in de melk waardoor de melk gaat karnen (draaien) en u een mooie volle massa krijgt zonder grote bellen. Als u het goed doet, verdwijnen de bellen (als die er waren) vanzelf door de juiste manier van verwarmen van de melk.
Stap 6: Stop als de melk rond de 60˚ tot 70˚ Celsius is. Let er wel op dat als u de stoomkraan sluit de melk nog wat na warmt, stop dus eerder! In principe is de ideale melk temperatuur 63˚C maar als u latte art wilt schenken, is het wat gemakkelijker als u hem rond de 68˚ / 70˚C maakt omdat dan het schuim wat dunner is.
Stap 7: Inschenken en genieten van de cappuccino of latte!
Tips:
• Proef de melk ook los!! Na 30 seconden moet hij ideaal te drinken zijn qua temperatuur.
• Hoe meer schuim hoe lastiger het is latte art te schenken.
• Blijf het proberen!
• Maak meteen de stoompijp schoon.
• Hoeveel gaatjes heeft de stoompijp?
1 is vaak lastiger om latte art te maken want het schuim wordt dikker.
2 gaten vind ik ideaal voor porties tot de 50 CL kan.
4 gaats stoomtip gaan de grote kannen weer extra makkelijk omdat deze sneller het geheel laten draaien en verwarmen omdat ze meer verdelen in de kan.
Succes!