Waarom vermalen we koffie?
Wanneer we heet water door koffiebonen laten stromen, neemt dit water amper smaak mee. Onze kop koffie zou bijzonder weinig smaakstoffen bevatten en erg waterig smaken. Om het extractieproces te helpen vermalen we bonen en lossen we zo meer smaak op uit koffiebonen.
Welke maalfijnheid heb ik nodig?
Voor iedere zetmethode gebruiken we een andere maling. Bij het zetten van espresso gebruiken we een afgesloten kamer in combinatie met een pomp om heel veel druk op te bouwen. Deze hoge druk gaat heel erg makkelijk door koffie heen, dus hebben we een fijne maling nodig om voldoende weerstand te creëren. Voor filterkoffie mag de maling grover, want het water gaat enkel met zwaartekracht door de koffie heen. Gebruiken we een cafetière mag het nog grover zodat zelfs de fijnste korrels groot genoeg zijn om niet door de zeef te komen.
Kan ik mijn koffie ook voorgemalen kopen?
Ondanks dat we adviseren zelf de koffie vers te malen voor het zetten, vermalen wij voor onze klanten graag koffie met een 'shopgrinder'. Afhankelijk van welke zetmethode u gebruiken hanteren we een bepaalde vaste instelling als uitgaanspunt. Desondanks is het nooit perfect omdat iedereen een andere smaakvoorkeur heeft, een andere machine gebruikt met een ander filterbakje en bijvoorbeeld harder of zachter de koffie aandrukt. Wanneer u dan ook merkt dat de koffie niet perfect voor u gemalen is hebben we hieronder enkele tips:
-
Tips voor espresso met voorgemalen koffie:
- Indien de koffie te snel doorloopt kunt u meer koffie gebruiken en/of harder aandrukken. Zo corrigeert u de doorlooptijd.
- In het geval dat de koffie er amper uit komt kunt u iets minder koffie gebruiken en/of zachter aandrukken.
Is dezelfde maalstand goed voor alle koffies?
Helaas niet. Wanneer u bijvoorbeeld met een bepaalde maalstand perfecte espresso zet met koffie A, is het regelmatig zo dat met koffie B het resultaat minder geslaagd is. Dit hangt af van de dichtheid van de boon, de manier van branden en de leeftijd van de koffie. Tevens is dit afhankelijk van uw smaak. Iedereen heeft een andere persoonlijke voorkeur.



Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.