Heb jij een espressomachine met stoompijp en geniet jij ook graag van een heerlijke cappuccino, latte of cortado? Lees hieronder onze 5 tips voor het opschuimen van de perfecte melk, bekijk de video en boek eventueel een latte workshop in!
Tip 1: Kies de juiste melk
Het opschuimen van melk begint natuurlijk bij... de melk! Gebruik jij het liefst melk van de koe? Dan raden wij altijd verse volle melk aan. Hier zitten genoeg eiwitten en vetten in om voor een volle en zoete melkdrank te zorgen. Tegenwoordig zijn er ook veel alternatieven voor het gebruik van dierlijke melk. In dat geval raden wij een alterantieve melk aan die wel speciaal ontwikkeld is voor opschuimen.
- Voor sojamelk raden we de Soja Barista van Alpro aan.
- Voor havermelk raden we de Oat Drink Barista Edition van Oatly aan.
Tip 2: Kies de juiste melkkan
Naast de melk is het het kannetje waarin je deze melk opschuimt ook natuurlijk van belang. Vooral de grootte van de melkkan heeft invloed op de manier hoe je de melk opschuimt. Het is belangerijk dat je genoeg ruimte hebt om de melk in volume toe te laten nemen en dat de melkkan niet over de rand heen morst.
Voor één cappuccino of latte raden we een maat van rond de 350 mL aan. Wil je 2 koppen maken kijk dan naar een kan met een volume van rond de 600 mL.
Zoek je een kan met een geniale prijs-kwaliteit verhouding? Kijk dan naar de Van Pommeren Melkkan RVS. Op zoek naar de crème de la crème? Wij zijn fan van de Motta Europa Melkkan. Terecht een klassieker gemaakt in Italië.
Tip 3: de positie van je stoomtip
Geloof het of niet, de positie van je stoomtip bepaald of je tijdens genoeg schuim kan creeren tijdens het verwarmen. Postioneer de stoomtip net aan de rand van de melkkan (zie video voor instructies). Dit zorgt dat melk gaat kolken en wordt er evenredig stoom geïntregreerd met de melk. Zak vervolgens rustig met de gehele melkkan naar beneden, dit zorgt er van weer voor dat de volume toeneemt.
Tip 4: Schuim op tot de juiste temperatuur
Melk is het lekkerst als het tot een maximale temperatuur van 65 graden is verwarmt. Boven de 70 graden verbrand de melk, smaakt het droog en neemt alle zoete smaak direct af. Een handige tool om de perfecte temperatuur te bereiken is een thermometer. Op zoek naar een goede optie? Bekijk ons assortiment thermometers.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.