Hoe schuim je melk op? Bekijk deze 5 tips! (Video)

Hoe schuim je melk op? Bekijk deze 5 tips! (Video)

Heb jij een espressomachine met stoompijp en geniet jij ook graag van een heerlijke cappuccino, latte of cortado? Lees hieronder onze 5 tips voor het opschuimen van de perfecte melk, bekijk de video en boek eventueel een latte workshop in!

 

Tip 1: Kies de juiste melk

 

Het opschuimen van melk begint natuurlijk bij... de melk! Gebruik jij het liefst melk van de koe? Dan raden wij altijd verse volle melk aan. Hier zitten genoeg eiwitten en vetten in om voor een volle en zoete melkdrank te zorgen. Tegenwoordig zijn er ook veel alternatieven voor het gebruik van dierlijke melk. In dat geval raden wij een alterantieve melk aan die wel speciaal ontwikkeld is voor opschuimen. 

 

Tip 2: Kies de juiste melkkan

 

Naast de melk is het het kannetje waarin je deze melk opschuimt ook natuurlijk van belang. Vooral de grootte van de melkkan heeft invloed op de manier hoe je de melk opschuimt. Het is belangerijk dat je genoeg ruimte hebt om de melk in volume toe te laten nemen en dat de melkkan niet over de rand heen morst. 

Voor één cappuccino of latte raden we een maat van rond de 350 mL aan. Wil je 2 koppen maken kijk dan naar een kan met een volume van rond de 600 mL.

Zoek je een kan met een geniale prijs-kwaliteit verhouding? Kijk dan naar de Van Pommeren Melkkan RVS. Op zoek naar de crème de la crème? Wij zijn fan van de Motta Europa Melkkan. Terecht een klassieker gemaakt in Italië.

 

Tip 3: de positie van je stoomtip

 

Geloof het of niet, de positie van je stoomtip bepaald of je tijdens genoeg schuim kan creeren tijdens het verwarmen. Postioneer de stoomtip net aan de rand van de melkkan (zie video voor instructies). Dit zorgt dat melk gaat kolken en wordt er evenredig stoom geïntregreerd met de melk. Zak vervolgens rustig met de gehele melkkan naar beneden, dit zorgt er van weer voor dat de volume toeneemt. 

 

Tip 4: Schuim op tot de juiste temperatuur

 

Melk is het lekkerst als het tot een maximale temperatuur van 65 graden is verwarmt. Boven de 70 graden verbrand de melk, smaakt het droog en neemt alle zoete smaak direct af. Een handige tool om de perfecte temperatuur te bereiken is een thermometer. Op zoek naar een goede optie? Bekijk ons assortiment thermometers.

 

Tip 5: Klop en wals de melkkan 

Zie je aan de bovenkant van de geschuimde melk nog wat luchtbellen? Klop dan rustig de melkkan op je keukenblad, dit lost de meeste kleine bubbels op! 
 
Wals de melkkan om de dikke melkschuim te intregeren met de dunne warme melk. Hierdoor begint de melk mooit te glimmen en schenk je gemakkelijker in het kopje. 
 

Extra tip: oefen met latte art!

Wil jij nou graag oefenen met schenken van latte art? Bekijk dan de hele video hieronder, naast de vijf tips, geeft Marthijn ook nog instructies hoe jij je eerste hartje kan schenken! Blijf je het moeilijk vinden? Boek direct een Latte Art Workshop in en we helpen je persoonlijk op weg!
 
 

Volgende lezen

Hoe onderhoud ik mijn Gaggia Classic E24 espressomachine?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.