Hario: The King Of Glass
De historie:
Hario wordt in 1921 opgericht als de Hiromu Shibata Work in Kanda-Sudacho. Op dit punt in de historie van Hario richtte het bedrijf zich op het maken van glaswerk voor in het lab. Dit doen ze namelijk uitstekend in groten getale en in de jaren die komen doet het bedrijf onderzoek naar het verwarmen van glas met daarin een focus op het maken van het perfecte glas wat tegen een enorme hitte en opwarming kan.
In 1946 begon Hario met het ontwikkelen van een prototype op de Cory Vacuum Coffee Pot. Deze koffiepot werkte via sifon, een speciale zetmethode wat erg populair was in de US. Hario streefde ernaar om een eigen sifon koffiepot te maken met hun eigen hittebestendige glas. In 1949 slaagde Hario er in om na jaren van onderzoek het perfecte hittebestendige glas te maken. Het “Hario Glass” werd gemaakt van silica zand, borax, boric en alumina, allemaal natuurlijke mineralen die ervoor zorgde dat het glas een goede hardheid had.
In de jaren 50 breidde Hario uit met een lijn van producten die je in de keuken kon gebruiken. De populariteit van het thuis brouwen van koffie nam een enorme vlucht en mensen wouden thuis ook graag een lekker bakkie zetten. De brouwmethode die toen populair was, de Nel Coffee Dripper. Met deze manier van zetten werd er gebruik gemaakt van een flanellen doek. Toch was dit niet de meest ideale manier van koffie zetten want het vraagt nog wel wat expertise om een goed bakkie te krijgen. De keuze voor de Nel was er meer eentje voor experts en de snobs, iets minder voor de mensen die snel een bakje wouden zetten. Tijdens deze periode vroeg Hario zich af of het mogelijk was om met een dripper te komen die makkelijker was dan de Nel. Door gewoon te blijven proberen en te experimenteren met het glas wat ze gebruikte voor het lab kwamen ze steeds dichterbij de ultieme dripper die Hario voor ogen had.
Tijdens de jaren 80 bracht Hario een pour-over op de markt die vergelijkbaar is met de Hario V60. Het mag dan ook wel gezegd worden dat dit de voorloper was van de V60. Deze pour-over was uitgerust met een funnel en een stukje filterpapier. De dripper werd op de markt gebracht door Hario in 1980 onder de noemer van Mini Coffee Dripper. In de jaren 80 overschaduwde de instant koffie de populaire trends op de markt. Daardoor was de Mini Coffee Dripper niet het succes wat Hario had gehoopt, maar toch bleef het idee op de plank liggen en de eerste plannen voor de Hario V60 werden gesmeed.
Bijna 20 jaar stond de productie stil maar de gedachte bleef om een makkelijke pour-over op de markt te zetten. In 2004 was het dan tijd om iets te gaan doen want met het wisselen van de eeuw ging de populariteit van drippers een derde leven in. Dit was voor Hario het moment om weer te beginnen met produceren van de V60. Tot die tijd hadden de pour-over drippers die op de markt waren rechte diagonale richels aan de binnenwanden met een kleine opening aan de onderkant. Vaak waren deze drippers in een vierhoeksvorm. Dit zorgde ervoor dat het filterpapier stevig aan de binnenkant plakte, waardoor het ontgassingsproces tijdens de eerste extractie beperkt werd. Hario liep tegen de stroom in door op de proppen te komen met een revolutionair ontwerp van de binnenwand, ontworpen met richels die naar beneden spiraalden in een groot afvoergat. Deze nauwkeurig ontworpen richels en de conische vorm van de V60 zorgden ervoor dat het water soepel kon stromen, de lucht kon ontsnappen tijdens het ontgassingsproces en om het extractieproces sneller maar effectiever te maken. Dit betekende ook dat de persoon die de pour-over deed meer controle had over het hele proces en ervoor kon kiezen om het snel of langzaam op te schenken. De naam V60 komt van de “V”vorm of conische vorm en de hoek van 60 graden waardoor de randen schuin lopen. De Hario V60 werd voor het eerst in 2005 op de markt gebracht en was gelijk een enorm succes.
Na de release in 2005 was er geen weg meer terug voor Hario en de V60. De dripper werd gemaakt met de visie om er eentje te worden die met elke variatie gebruikt kan worden en werd in de harten gesloten door elke koffieliefhebber over de hele wereld. Op de dag van vandaag wordt de Hario V60 gebruikt in meer dan 75 verschillende landen en regio’s over de hele wereld. Voor de V60 ontving Hario de Good Design Award voor zowel de plastic-variant als de keramiek. Daarnaast is het verschenen in metaal en glas en andere verschillende kleuren. In 2010 gebruikte World Barista Champion Michael Phillips de Hario V60 om de kampioenstitel binnen te halen en sindsdien is de populariteit van de V60 gestegen. Daarnaast gebruikte de kampioenen van 2011,2014,2015,2016,2017 allemaal de V60.
Alhoewel Hario ooit gestart is als een bedrijf dat glas maakte voor het lab, heeft Hario met meerdere materialen gewerkt voor de V60. De populairste is de keramiek versie van de V60. Alleen al deze versie heeft zijn eigen unieke verhaal van passie en vakmanschap.
Arita-Yaki is het traditionele Japanse porselein wat gemaakt is in het dorp Arita in het Zuid-westen van Japan. Het vakmanschap wordt al meer dan 400 jaar gedaan met de oude technieken die al jaren worden doorgegeven aan generaties. De keramiek die gebruikt wordt bij de Hario V60 is niet zomaar normaal keramiek, maar dit is speciaal Arita Yaki keramiek. Om deze soort keramiek te maken gaat het porselein in een oven van 1250 °C tot 3000 °C. Dit zorgt ervoor dat de keramieken dripper net zo hard en sterk is als het originele materiaal.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.