Plantaardige melk in je koffie!
De echte koffieliefhebber houdt natuurlijk van de perfect gezette espresso, maar het zal je verbazen dat meer dan de helft van de Nederlanders hun kopje koffie drinken met melk er in. Dit kan een cappuccino zijn met een romig dakje van melk of een latte waar de melk gemengd zit met de koffie en de thuisbarista los gegaan is op de mooiste vorm van latte art. In elke koffiezaak waar je tegenwoordig ook binnenloopt wordt je verrast door het grote aantal soorten melk waar je uit kan kiezen. Wij helpen je een handje met het kiezen door de verschillende soorten melk op een rijtje te zetten en de voor en nadelen te bespreken.
Koemelk

Naast dat we iets dieper in de wereld van de plantaardige melk duiken, schijnen we eerst ons licht op de good old koemelk. Het hoge vetpercentage van verse koemelk zorgt voor een romige smaak, lobbige structuur en een mooie glanslaag, ideaal dus om de barista uit te hangen. Vooral volle melk is makkelijk op te schuimen. De eiwitten die in een volle melk zitten zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het schuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi blijft. Met minder vet zorgt het juist voor een droge schuimlaag. Zo is bijvoorbeeld magere melk meer de oplossing als u een minder melkerige cappuccino wilt, ook al verliest het een beetje de smaak van een goede cappuccino met verse volle melk.
Sojamelk

De plantaardige melk waar het allemaal mee begon: sojamelk. Van alle plantaardige melk varianten is sojamelk de meest voedzame. Ook bevat soja minder suikers. De smaak van soja is ietwat notig en gaat goed samen met koffie. Sojamelk is dan ook makkelijk op te schuimen dankzij de verhouding tussen eiwitten en vetten. Dit alternatief voor normale melk wordt gemaakt door gedroogde sojabonen in het water te dompelen en ze te vermalen met water. Uiteraard wordt sojamelk gemaakt van sojabonen: dit is een peulvrucht die rijk is aan eiwitten, aminozuren, onverzadigde vetten, en ijzer en vitamine B1 bevat. Van sojabonen worden naast sojamelk ook tofu, tempeh en vleesvervangers van gemaakt. Daarnaast bevat sojamelk vaak ook extra toegevoegde vitamines, calcium en suiker of zoetstoffen.
Uit welke merken kan ik kiezen?
Havermelk

De plantaardige melk die de meeste mensen op dit moment het meest gebruiken is havermelk. Dit komt doordat deze het meest dicht bij koemelk ligt. Havermelk is gemaakt van haver en het is zuivelvrij en veganistisch. Havermelk wordt gemaakt door het graan te weken in water, te mengen en de resulterende vloeistof eruit te persen. Hoewel een notenmelk zoals amandel op een vergelijkbare manier wordt gemaakt, is haver beter oplosbaar en absorbeert het meer water - wanneer het mengsel wordt gezeefd, blijven er meer voedingsstoffen uit de haver in de melk hangen. Omdat haver zoveel voedingsstoffen heeft, bevat havermelk eiwitten, vezels en mineralen. Hoewel een deel van deze voedingsstoffen achterblijft in de vaste pulp die ontstaat door het mengen en persen van het haver, blijven er oplosbare vezels over die betaglucaan bevatten. Havermelk bevat B-vitamines en wordt vaak verrijkt met vitamine A/D, calcium en ijzer. Door de grote aanwezigheid van plantaardige vezels is havermelk makkelijker verteerbaar dan koemelk. Dit voorkomt dat irritante opgeblazen gevoel.
Uit welke merken kan ik kiezen?
Amandelmelk

Net als sojamelk is amandelmelk koolhydraatarm. Vooral de ongezoete variant van deze plantaardige melk bevat vrij weinig calorieën. Een handjevol amandelen is super gezond: het bevat onder meer magnesium, mangaan en vitamine E. Alleen al daarom zou amandelmelk als super goed voor je moeten zijn, maar helaas. Er zitten in amandelmelk weinig daadwerkelijk echt amandelen. En daarom krijg je niet echt heel erg veel van de bovengenoemde voedingsstoffen binnen. Het gebruiken van amandelmelk als een vervanger is niet de beste keuze vergeleken met koemelk. Daarnaast is amandelmelk amper op te schuimen omdat er een hoop water bij zit. Klinkt allemaal wel heel gezond, maar dat valt stiekem toch best wel tegen.
Uit welke merken kan ik kiezen?
Kokosmelk

De ondoorzichtige, melkwitte vloeistof die uit de geraspte binnenkant van de kokosnoot wordt gewonnen, noemen we kokosmelk. Deze plantaardige melk variant heeft een hoog vetpercentage en dat zorgt voor een wat dikker en romiger product. Kokosmelk bevat vrijwel dezelfde aantal calorieën als magere koemelk. Daarnaast is de drank rijk aan ijzer, kalium, magnesium en zink. Kokosmelk is hoog in verzadigd vet en bevat laurinezuur, verzadigd vetzuur dat het immuunsysteem een boost geeft en dat ervoor zorgt dat de bloedvaten soepel blijven. Het nadeel van kokosmelk is dat het niet goed schuimt omdat het een laag gehalte heeft aan eiwitten. De smaak van kokos is zoet en hoe magererder de variant, des te minder het smaakt naar kokos. Je moet ervan houden omdat het best de smaak van de koffie kan aantasten maar gezond is het wel.
Uit welke merken kan ik kiezen?
De interessante nieuwkomers om in de gaten te houden (of juist niet)
Boekweit - speltmelk

Sinds een paar jaar is er naar haver ook speltmelk op de markt. Natuurlijk kun je van verschillende soorten graan melk maken door het samen te voegen met water. Helaas gaat dat niet altijd even goed en zo ook met de speltmelk. Er blijven altijd nog gluten in hangen en daardoor heb je het gevoel alsof je een boterham of ontbijtgranen aan het drinken bent. Niet echt heel lekker dus. Mocht je spelt niet lekker vinden kun je altijd boekweit proberen al lijkt het qua smaak erg op de speltmelk. Hij is dan ook gemaakt van water, zout en beetje olie. Qua smaak proeft de melk een beetje als lente-ui in een kopje koffie. Heerlijk voor andere vegetarische bereidingen maar voor een kopje koffie zou ik het niet aanraden.
Ewrtenmelk

Ja je leest het goed, van erwten wordt tegenwoordig ook melk gemaakt. De ingrediënten? Voornamelijk water, erwten eiwit, plantaardige olie en calcium. Het maakt de melksoort volledige veganistisch en glutenvrij. De smaakt van erwtenmelk is niet heel uitgesproken: het smaakt eigenlijk best wel naar melk alleen dan net iets zoeter. Over smaak valt natuurlijk te twisten maar het is zeker het proberen waard. Daarnaast heb je als koffiedrinker al helemaal geluk, want deze melksoort schuimt echt als een malle.
Als je op zoekt bent naar een lekkere, verantwoorde vervanger van melk, dan ben je bij erwrtenmelk aan het goede adres. Wij voorzien - na de welbekende haver elite - een erwrtenmelkelite.
Uit welke merken kan ik kiezen?
Cashewmelk / Macadamiamelk

Toch liever je cashewnootjes of macadamianoten die je op zaterdagavond nuttigd op de bank in een melk vorm? Dat kan! Cashewmelk is een plantaardige melk die wordt gemaakt van een mengsel van cashewnoten en water. That’s it! Het heeft een romige structuur en een milde, nootachtige smaak. Vergelijkbaar met amandelmelk. De cashewmelk geniet de laatste jaren onder een grote populariteit. Echter schuimt het net zoals de amandelmelk niet echt lekker op. Wil je toch iets anders dan cashew? Dan is er altijd nog de macadamiamelk. Het is rijk aan vezels en bevat weinig vetten. Het is gemaakt van onbewerkte noten en water. Het heeft dus een romige textuur, wat erg lijkt op melk. Bij de macadamia schuimt het iets beter dan de cashew omdat het wat romiger is en minder nootachtig. Daar moet wel bij gezegd worden dat net zoals alle andere plantaardige notenmelk, het schuimt niet best.
Wat koop ik nou de volgende keer?
Mocht je toch denken: die plantaardige melk is niks voor mij dan hebben we gelukkig nog de good old koeienmelk. Voor velen verslaat niets de melk die rechtstreeks uit de uiers van een koe komt. Toch zijn er op dit moment veel alternatieven voor koeienmelk, de ene wat beter dan de ander, maar over het algemeen heeft elk nadeel wel een voordeel (behalve als je boekweit melk gebruikt wat echt niet aan te raden is). Mocht je dan echt een beetje in de buurt willen komen van de melk uit de uiers van de koe probeer dan havermelk of ewrtenmelk en voeg je bij de haver en erwtenelite. Erwtenmelk van Sproud verkopen we ook zelf via onze webshop hier. Deze schuimen uitermate goed op en zijn ook nog eens erg lekker romig. Natuurlijk is de smaak wat anders maar daar zul je na een tijdje wel aan wennen. Mocht je toch op de gezonde toer willen gaan dan is amandelmelk iets voor jou maar hou rekening ermee dat amandelmelk niet de beste melk is om op te schuimen. Genoeg keus dus!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.